úterý 13. ledna 2015

Čistotné období roku

Hned na začátek mi dovolte několik otázek: kdo má nejuklizenější byt? Čí zvířectvo dostává čerstvou vodu každé dvě hodiny? Kdo má zalité všechny květiny, vydrhnutý sporák a všechno nádobí umyté? Čípak asi budou ty precizně srovnané police? Kdo se baví psaním nepříliš inteligentních textů, místo aby dělal to, co má?

Jsem si jistá, že odpověď jste už dávno odhalili. Ano, je to student o zkouškovém.
Během semestru má takový student obvykle velmi vysokou toleranci na nepořádek. Když je možné se probrodit od ledničky do postele, bordel ho nezajímá. Květiny jsou jen další neužitečnou částí nábytku a kočky jsou obecně na světě snad jenom proto, aby člověku chlupily na kalhoty. Luxovat není třeba, za týden tam ten prach stejně bude ve stejných hromadách a zmiňovat se o tom, že uklizená kuchyň má mnohem kratší trvání, snad ani není nutné.
Pak ale udeří zkouškové a vše se změní. Krátkozraký student náhle vidí sebemenší smítko v nejvzdálenějším rohu místnosti a nemůže ho vystát. Cítí nutkání vše urovnat, utřít, vytřít, hrát si s kočkami a pak po nich sbírat chlupy. Na internetu náhle vyskakují hodiny přímo děsivě zajímavých videí, která je třeba okamžitě shlédnout. Venku přestane pršet, sněžit nebo foukat, zato svítí slunce a obloha je jako vymetená. Student, který se celé tři měsíce živil těstovinami s kečupem, přebírá zoufale svých pět věcí ve špajzu (jmenovitě těstoviny, kečup, cibuli, mouku a strouhanku) a přemýšlí, často průběžně celý den, co by si z nich tak mohl dobrého uvařit.
Poté, v návalu zoufalství, že celý den nic nedělal, přendává komíny skript z jedné strany stolu na druhou a nahlas úpí, jak jsou vědomosti těžké a všude překáží.
Nicméně nakonec stejně přijde okamžik, kdy je vše uklizeno, kočky spí, člověk je po večeři a krátký relaxační text je dopsán. Přichází studentova chvíle.
Učení zdar!


1 komentář:

  1. J'aimerais pouvoir comprendre des choses aussi rapidement que vous wealth advisor

    OdpovědětVymazat